top of page
3.jpg

Verwacht 2022

MI MAMA

Het dansconcert ‘Mi Mama’ is een ode zijn aan de vrouwelijke kracht die Curaçaose dansmaker Remses Rafaela herkent van de vrouwen uit zijn jeugd en de vrouw van nu. Vijf danseressen gaan op zoek naar hun vrouwelijke kracht in de wereld van vandaag met als innerlijke en muzikale leidraad het ritme van de Tambú.

 

In een theatrale dialoog tussen dans en (live) muziek wordt de toeschouwer meegenomen in een zoektocht die gaat over het nemen van eigenaarschap over wie je bent, waar je vandaan komt en waar je voor staat.

‘Mi Mama’ kan het beste worden beschouwd als een theatraal dansconcert waarbij de dialoog tussen dans en muziek leidend zijn. Complexe ritmes, meeslepende teksten en krachtige dans komen samen in een dynamisch en spontaan samenspel waar de Afro-Caribische invloed een onmiskenbaar onderdeel uitmaakt van wat je ziet en hoort

Remses volgde zijn grootste motivatie om zich te richten op de wereld van de vrouw: zijn kinderen. Hij is vader van een zoon en dochter, de twee grootste drijfveren achter zijn persoonlijke reis en wilt bouwen aan een wereld waar zijn kinderen zich begrepen, gehoord en gezien voelen. Als een vader voelt hij het als zijn plicht om op positieve manier bij te dragen aan de wereld waarin zijn kinderen opgroeien. Met ‘Mi Mama’ wilt Remses een theatrale ode brengen aan de kracht van de vrouw en zijn culturele identiteit en daarmee zijn kinderen andere perspectieven en ervaringen geven.

167316111_10165361903450508_584387817025

FRESH XL
@ MAAS THEATER DANS

Tijdens ‘Fresh’ van Maaspodium theater en dans op 16 April 2021 deelde Remses de uitkomst van een kort onderzoeksproject genaamd ‘Mi Mama’ via een livestream. In dit onderzoek interviewde hij een diverse groep van 25 vrouwen en meisjes in de leeftijd van 12 t/m 70 jaar met de vraag “wat betekent vrouw zijn voor jou?" De antwoorden waren even divers als de groep maar toch werden er veel raakvlakken en herkenningspunten ontdekt. 

Voor dit onderzoek heeft Remses gewerkt met drie danseressen met het doel Tambú te introduceren en in een nieuwe theatrale context te plaatsen. Remses staat bekend als allround danser met een eigen bewegingsidioom: traditionele Afro-Caribische dansstijlen zoals tambu, seu en merengue gemixt met acrobatiek. Een danstaal waarin de veelzijdigheid van zijn roots, liefde voor hiphop, zijn cultuur en zijn verschillende achtergronden als danser in een unieke samensmelting tot uiting komen.

Concept & Regie: Remses Rafaela | 
Choreografie: Remses Rafaela i.s.m. de dansers
Muziek: Remses Rafaela
Dans: Laquelle D Galdey, Anna Maria Suykerbuyk, Atoesa Zare
Film: Curveproductions
Camera: Railyson Martina , Andries Everste
Edit trailer: Neidy Oliveira
Edit Film/livestream: Remses Rafaela
Posterbeeld: Dominique Chandreperkash
Tekeningen: Samay June
Credits fotograaf foto’s Remses: Thijs Huizer

bottom of page