top of page

In drie muzikale dansdialogen zien we hoe twee verschillende dansers met elkaar in gesprek gaan over roots, identiteit en cultuur. Vanuit dialoog ontmoeten ze elkaar in een geïmproviseerde samenkomst met dans en muziek o.l.v. Remses Rafaela en percussionist Vernon Chatlein.
TOPA gaat over elkaar leren kennen, het opzoeken van overeenkomsten en het vieren van verschillen. 

‘Topa’ (ontmoeten in het Papiamentu)  is een drieluik van ontmoetingen waar inspireren, uitwisselen en verbinden via cultuur, dans en muziek centraal staat. Verdieping in danstaal wordt opgezocht en wederzijds begrip gestimuleerd door meer te leren over elkaars afkomst en culturele identiteit. Deze sessies zijn een actieve ontdekkingsreis tussen dans en muziek naar nieuwe vormen geïnspireerd door muzikale uitdagingen, persoonlijke verbinding en creatieve opdrachten vanuit roots en identiteit.

MEET YOUR HOST 🇨🇼 REMSES RAFAELA

4.png

Remses Is een multidisciplinaire verhalenverteller die altijd op zoek is naar manieren om mensen en cultuur aan elkaar te verbinden. Remses koppelt al jaren zijn Afro-Caribische roots aan de Westerse, Afro-Amerikaanse en Afrikaanse culturele invloeden wat zorgt voor een unieke taal als danser, muzikant en maker.
 
Mensen kennen hem als presentator, regisseur en ‘ Muisje Muis’ : een muzikant die in het Papiamento rapt over trap beats. Remses was lid van Rotterdamse breakdance crew Groove Kings waarmee hij te zien was in de Jan Dino Show. Als danser kon je hem zien in voorstellingen van choreografe Alida Dors, Isabelle Beernaerts en cross- over dansgezelschap ISH Dance Collective. In 2018 heeft Remses samen met Rajiv Bhagwanbali de eerste editie van Jungle Boogie georganiseerd. Als choreograaf en theatermaker heeft hij zich afgelopen jaren mogen ontwikkelen onder de vleugels van MAAS met als meest recente resultaat de kindervoorstelling ‘Wijzer’.  en de livestream presentatie van 'Mi Mama' tijdens Fresh bij Maaspodium. 

 

Remses zal de sessies van 'Topa' faciliteren. Als host, presentator, danser en muzikant kun je hem in actie zien op 7,14 en 21 augustus via de livestream of LIVE bij Het Klooster in Afrikaanderwijk Rotterdam. 

07/08 met Pom Arnold (Cirque du Soleil)
14/08 met
Sarada Sarita Keilman (Korxo & ISH Dance Collective)
21/08 met
Dalton Jansen (Blackbirds Company)

Hosted by 
Remses Rafaela (o.a. Jan Dino Show, Holland Got Talent, So You Think You Can Dance)

Muziek door percussionist en Curacao's erfgoed ambassadeur 
Vernon Chatlein

MEET THE MUSICIAN| VERNON CHATLEIN

Vernon Chatlein is geboren op Curaçao. Gestimuleerd door zijn vader nam Vernon les in percussie. Hij heeft twee jaar in Cuba gewoond muziek gestudeerd waaronder de batá, de trommel voor santería (Afro-Cubaanse) ceremonieën. In 2009 is Vernon naar Nederland verhuisd omdat hij lessen wilde volgen bij een van de grondleggers van de Curaçaose jazz: pianist Randal Corsen. Hij heeft zelfs gespeeld op het album ‘Symbiosis’ van Corsen. In zijn voetsporen heeft Vernon het debuutalbum ‘Peace, Love & Music’ opgenomen met typische Curaçaose ritmes. De plaat is een ode aan Curaçao (first home) Cuba (tweede thuis) en Amsterdam (huidig), maar ook aan jazz en de grondleggers van Latin jazz (Tito Puente, Dizzy Gillespie, Chano Pozo).

 

Vernon vindt dat artiesten de mogelijkheid kunnen benutten – ja zelfs móeten – om met hun kunstuitingen “te inspireren tot liefdadigheid en begrip voor elkaar.” Temidden van al zijn muziekinstrumenten geeft Vernon Chatlein zijn blik op de wereld. Via vaders elpee Tito Puente – Live at the Village Gate kwam deze bijzondere percussionist uit bij zíjn begrip van jazz: ritmes uit allerlei dansmuziek, maar gebouwd op improvisaties.

Je kunt Vernon horen en zien spelen tijdens Topa op 7,14 en 21 augustus via de livestream of LIVE in Het Klooster, Afrikaanderwijk. 

1.png

"My humanity is bound upon yours, for we can only be human together"  

- Desmond Tutu

3.png

POM ARNOLD

Pom Arnold danst vanaf zijn tiende als b-boy. Hij danste onder andere in The Michael Jackson Immortal World Tour van Cirque du Soleil en was te zien in programma’s als Dance Dance Dance en Let’s Dance. Ook danste hij in Rebound van BackBone / Alida Dors en in de breakdance performance B-BOY.

4.png

SARADA SARITA KEILMAN

Sarada Sarita Keilman (Sasa) staat bekend een veelzijdige danseres met een brede kennis en ervaring in diverse dansstijlen, met een sterke liefde en passie voor haar specialisatie Waacking/Voquing. Sasa is In 2018 ontving Sasa de Zilveren Krekel award  ‘de meest indrukwekkende performance’ voor haar vertolking van de Evil Queen in Grimm, een productie van Het Nationale Ballet & ISH Dance Collective.In 2017 werd ze met de Nieuwe Makersregeling gehonoreerd voor haar onderzoek naar’Q4: Quantified’ waarmee ze de BNG Dansprijs in 2019 van Dansclick21-Korzo won. Haar recentelijke werk ‘The Quintessentials - Q5’ is de afsluitende voorstelling binnen de nieuwe makersregeling. Kijk op www.saradasarita.com voor meer informatie. 

 

https://www.instagram.com/saradasarita

2.png

DALTON JANSEN

Danser en choreograaf Dalton Jansen  (Blackbirds Company) studeerde in 2018 af aan de opleiding Urban Contemporary (JMD) in Amsterdam. Zijn choreografieën begeven zich op het snijvlak van hip hop en contemporary dance. Dalton sleepte de afgelopen jaren, onder andere met The Double Collective, verschillende prijzen in de wacht en in 2021 richtte hij zijn eigen dansgezelschap BLACK BIRDS op. Momenteel doet hij, in het kader van de nieuwe makerssubsidie van Fonds Podiumkunsten, onderzoek naar zijn eigen dansvocabulaire onder de vleugels van Conny Janssen Danst, DOX en Productiehuis Theater Rotterdam (TR).

 

"Ik bied met mijn dansgezelschap ruimte aan talentvolle jongeren die in moeilijke sociaal maatschappelijk posities zitten."

https://www.instagram.com/daltonjansen/